De Sanding
Wonen aan het water

De Sanding

De Sanding is een woonwijk met 174 grondgebonden woningen (villa's en twee-onder-één-kap-woningen) aan de rand van de kern Drachten in de gemeente Smallingerland. Alle woningen liggen aan op en vaarwater. De wijk kenmerkt zich door een riante groene setting. Langs de randen van de wijk zijn brede natuurbuffers en recreatiegroen aangelegd. Het totale gebied is 75 hectare groot, waarvan 20 hectare rood en 55 hectare groen (en blauw). Het project is in 2002 gereedgekomen.

 

De Sanding is begin jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan uit een klein woningbouwinitiatief van Wind Groep en uitgegroeid tot een grootschalige integrale ontwikkeling van wonen en natuur. Grote delen van het projectgebied zijn letterlijk aan de natuur overgelaten. Dit levert prachtige isotopen op. Vogels vinden hier een nieuw onderkomen.

Groenproject De Sanding

 

De Sanding is niet opgezet als een rood-voor-groenproject. Het groen was mede bedoeld om een natuurlijke buffer te creeren tussen Drachten, de nieuwe wijk en het dorp De Wilgen. Het project is geheel uitgevoerd door Wind Groep. In totaal is er € 2,5 miljoen in het groen geïnvesteerd. Daarnaast is er per bouwkavel bijna € 1.500,- gestort in een onderhouds- en beheerfonds voor het groen.

Dit project was het eerste natuurontwikkelingsproject binnen Friesland op grote schaal en maakt deel uit van de provinciale ecologische verbindingszone.

 

Nu 20 jaar na oplevering van de eerste woningen staat er een werkelijk unieke wijk die grote bekendheid geniet en een hoge waardering krijgt van de bewoners. Het project is belangrijk geweest voor de regio. Niet alleen vanuit de natuurontwikkeling maar ook voor de leefbaarheid van De Wilgen en Boornbergum.

 

Lid VSG
NEN
WBC