De Sanding

De Sanding is een exclusieve woonwijk met 174 villa's en twee-onder-één-kap-woningen aan de rand van het pittoreske dorp De Wilgen in de gemeente Smallingerland. Hier vind je de top van de Friese woningmarkt. Grote kavels en prachtige royale villa's. Alle gelegen aan open vaarwater met een connectie op de Friese meren. De wijk kenmerkt zich door een riante groene setting. Langs de randen van de wijk zijn brede natuurbuffers en recreatiegroen aangelegd. De kavels liggen aan brede watergangen tot wel 35 meter. Er zijn grote waterpartijen gemaakt en er is zelf een klein meer gecreeerd. Het totale gebied is 90 hectare groot, waarvan 20 hectare woningen en 70 hectare natuur. 

 

Het ontwikkeltraject van idee tot de eerste woning heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen. De ongebruikelijke verhouding van aantal woningen ten opzichte van de omvang van het plangebied heeft een bijzondere en exclusieve gerieflijke woonwijk opgeleverd.

 

Het project De Sanding is begin jaren negentig ontstaan uit een visie van Wind Groep op een grootschalige integrale ontwikkeling van wonen en natuur op deze specifieke plek. In 1997 werden de eerste woningen gerealiseerd en nu ruim 20 jaar later is de opzet van destijds prachtig tot wasdom gekomen. De Sanding is een hele bijzondere woonwijk en een prachtig natuurgebied welke in opmerkelijke harmonie beide floreren.

 

Nabij de centraal in de wijk gelegen Jeu de boule baan is in 2014 een kunstwerk geplaatst. Hier vindt u het lezenswaardige artikel van Fokke Wester in de Drachtster Courant. Als ontwikkelaar zijn wij erg blij met deze opwaardering van de openbare ruimte door beeldend kunstenaar Jan Ketelaar. Ook 'De Jeu de Bouler' heeft zijn plek in de Sanding gevonden.

 

Na de realisatie van De Sanding heeft Wind Groep het Drachtstervaart project ontwikkeld. In samenwerking met de gemeente Smallingerland is het Drachtstervaartproject vanaf het jaar 2000 tot realisatie gekomen. Dit project met ruimte voor ca. 900 woningen nadert zijn voltooiing en kenmerkt zich door wonen aan vaarwater én de nieuwe vaarverbinding met het centrum van Drachten tot aan het Carillion.

 

Groenproject De Sanding

 

De Sanding is niet opgezet als een traditioneel rood-voor-groenproject. Het groen was mede bedoeld om een natuurlijke buffer te creeren tussen Drachten, de nieuwe wijk en het dorp De Wilgen. Het project is bedacht en in geheel uitgevoerd door de ontwikkelaars van Wind Groep. In totaal is er € 2,5 miljoen in het groen geïnvesteerd. Daarnaast is er een onderhouds- en beheerfonds voor het groen aangelegd waarmee in de eerste jaren het onderhoud is aangepast voordat het aan de gemeente werd overgedragen.

Dit project was het eerste natuurontwikkelingsproject binnen Friesland op grote schaal en maakt deel uit van de provinciale ecologische verbindingszone. Bij de realisatie zijn diverse natuurorganisaties intensief betrokken geweest en is het gebied vaak bezocht voor excursies. Nog steeds overigens zoals u in deze publicatie kunt lezen. Het is een voorbeeld projectgeweest voor de ontwikkeling van de wijk Blitsaerd in Leeuwarden. Nu kunnen we vaststellen dat de beoogde opzet gelukt is. De natuur heeft de haar beschikbare ruimte prachtig ingevuld.

 

Nu 20 jaar na oplevering van de eerste woningen staat er een werkelijk unieke wijk die grote bekendheid geniet en een hoge waardering krijgt van de bewoners. Het project is belangrijk geweest voor de regio. Niet alleen vanuit de natuurontwikkeling maar ook voor de leefbaarheid van De Wilgen en Boornbergum. Naast die argumenten heeft het project ondernemers aan de regio gebonden. De woonkwaliteit van De Sanding is ook de nieuwe bewoners uit de randstad niet ontgaan.  

 

We zijn trots op deze referentie omdat het aantoont waar wij al decennia lang voor staan; toekomst bestendig ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om duurzaamheid, leefbaarheid en natuurontwikkeling. 

 

Foto's van De Sanding

Lid VSG
NEN
WBC